Olen tällä hetkellä elämääni kohdassa, jossa tunnen suurta kiitollisuutta elämästäni. Näin ei aina ole ollut. Vaikka olen saanut nauttia monista hyvistä ihmissuhteista, mielenkiintoisista työtehtävistä, sekä taloudellisesta turvasta ja monista rikkaista kokemuksista, olen ollut pitkään itseltäni kadoksissa. En kyseenalaistanut valintojani tai pysähtynyt miettimään, mikä oikeastaan on elämäni syvin tarkoitus ja mihin suuntaan haluan kulkea. Elin elämääni kuin unessa, miettimättä haluanko aidosti sitä elämää,
jota elin.

Kuten niin moni muukin, hukkasin itseni pärjäämisen kulttuuriin ja ruuhkavuosiin. Suoritin elämääni niiden odotusten mukaan, joita minulle ulkopuolelta annettiin. Hanki hyvä koulutus, arvostettu työura, perhe, lapset, ulkomaanmatkoja jne. Asetin itselleni korkeat tavoitteet ja saavutin ne joka kerta. Ulospäin kaikki näytti täydelliseltä. Olin se ”kympin tyttö”, kiltti ja tunnollinen, ahkera ja reipas, ja aina valmiina auttamaan. Tein pitkän uran ensin korporaatiomaailmassa ja sen jälkeen varhaiskasvatuksen parissa.

Kopio_ Kopio_ Nimetön (12).png

Noin 7 vuotta sitten ymmärsin olevani erityisherkkä. Moni kokemus sai tuolloin selityksen. Ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunne vaihtui myötätunnoksi ja arvostukseksi itseäni ja herkkyyttäni kohtaan. Herkkyyteni on ollut elämässäni sekä vahvuus että kirous. Empaattisuus ja asioihin täysillä paneutuminen ovat minulle luontaista ja tunnusomaista, mutta niin on myös ylivastuullisuus ja ylikuormittuminen hektisessä ja vaativassa työympäristössä.

En osannut tunnistaa omia rajojani, enkä pyytää apua ajoissa.

 

Lopulta sain kokea, mitä on todellinen henkinen kasvu. Sairastuin vakavaan työuupumukseen. Jälkikäteen ajateltuna uupumus oli väistämätöntä. Olin jatkanut suorittamista entiseen malliin, vaikka työtehtävät ja työympäristö olivat vaihtuneet vuosien varrella. Olin tuntenut kasvavaa tyytymättömyyttä, mutta sinnitellyt ja puskenut eteenpäin tunnollisesti silkalla tahdonvoimalla ja toiminut itseäni vastaan vuosikausia. Sillä oli kova hinta.

 

Uskon, että uupumus on seurausta siitä, kun elää ja toimii liian pitkään itseään vastaan. Jämähtää paikoilleen eikä osaa päästää ajoissa irti asioista, ihmissuhteesta tai työpaikasta, joka vie kohtuuttomasti voimia. Keho kertoo meille monin eri tavoin, milloin olemme kulkeneet virstan väärään suuntaan tai tehneet kompromissin oman totuutemme ja unelmiemme kanssa. Jos emme pysähdy kuuntelemaan mitä sydämemme hiljaa kaipaa, lopulta seuraa väistämättä uupumus, romahdus, murtuminen. Useimmat meistä pysäyttää vasta vakava sairaus, onnettomuus tai jokin muu kriisi. Joidenkin kohdalla tarvitaan ehkä useampi herätys, ennen kuin viesti menee perille. Ajattelen, että uupumus on lahja. Lahjan arvo on siinä, että alat kasvaa kohti itsesi näköistä elämää.

Uupumukseni myötä kiinnostuin yhä enemmän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja henkilökohtaisesta kasvusta. Opiskelin energiahoitajaksi ja joogaohjaajaksi ymmärtääkseni paremmin, miten voin itse vaikuttaa omaan jaksamiseen ja hyvinvointiini. Armollisuus itseäni kohtaan ja oman keskeneräisyyden ja epätäydellisyyden hyväksyminen ovat tuoneet elämääni rentoutta.

 

Omat hyvät kokemukseni eri valmentajien ja mentoreiden kanssa työskentelystä saivat minut hakeutumaan Health Coach opintojen pariin. Löysin kutsumukseni ja aidon työnilon uudelleen. Saan suurta tyydytystä ja iloa siitä, että voin auttaa muita ottamaan vastuun omasta elämästään ja hyvinvoinnistaan, sekä kasvamaan omaan täyteen potentiaaliinsa. Tänä päivänä teen työtäni suurella sydämellä ja antaumuksella, mutta nyt omia rajojani ja jaksamistani herkällä korvalla kuunnellen. 

Elämä on hyvää juuri näin.

_MG_8045_edited.jpg

Miten rentoudun

Vapaa-aikanani rakastan viettää aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Kesäisin viihdyn parhaiten vanhalla torpallani, jossa pääsen täysin rentoutumaan ja hengähtämään. Nautin erityisesti hitaista kiirettömistä aamuista, pitkistä lounaista ja syvällisistä keskusteluista. Villiuinti ja metsässä samoilu ravitsee sieluani. Mikään ei voita mökkisaunan lämmitystä ja puusaunan löylyjä kesäyössä.

Yli kaiken rakastan tanssimista, se on minulle luontainen tapa hoitaa itseäni.  Nautin kehoni vapaasta ilmaisusta ja koen tanssiessani yhteyttä itseeni ja muihin. Kun tanssin, unohdan kaikki rajoitteeni ja muistan kuka minä olen.

Intohimoni on jatkuva kasvu ja kehittyminen

e